Odoo veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Odoo? Vind hier onze FAQ waarin we de meest gestelde vragen over Odoo hebben verzameld.

Heb je nog andere vragen? Aarzel dan niet om een afspraak te maken met een van onze experts, die de tijd voor je neemt.


Maak een afspraak met een expert

Odoo is een bedrijfssoftware, dat zich voornamelijk richt op integratie, gebruiksgemak en schaalbaarheid. Het kan verschillende processen in 1 platform geïntegreerd samen laten werken waardoor het gebruik van verschillende software niet meer nodig is.

Hierdoor wordt veel tijd gewonnen omdat gegevens in 1 omgeving blijven en acties tussen de applicaties worden uitgewisseld.

Il peut faire collaborer différents processus sur une seule plateforme intégrée, éliminant ainsi le besoin d'utiliser différents logiciels. Cela permet de gagner beaucoup de temps car les données restent dans un seul environnement et les actions sont échangées entre les applications. 

Gebruiksgemak, geïntegreerd, schaalbaar, brede inzetbaarheid, open source, flexibel in aanpassing, in constante evolutie, design, innovatief, prijs/kwaliteit verhouding.  

In 2022 bereikte odoo 10 miljoen gebruikers.

Hiervan zijn 1 miljoen betalende gebruikers, anderen zijn binnen de community versie actief.

Dit werd gepresenteerd door sebastien bruyr tijdens de Odoo experience 2023. De video kan je hier.

Odoo is zowel voor kleine, middelgrote (KMO) als grote bedrijven geschikt. De voordelen van de software en de verregaande configuratie zorgen ervoor dat er heel veel mogelijk is. Hoewel de focus vanuit de software voornamelijk op de KMO’s gericht is, werken er al veel grote bedrijven voor veel activiteiten met het systeem.  

Ja.
Odoo’s community versie is gratis en open source. Ook heeft Odoo een aanbieding op Odoo Enterprise die volledig gratis gebruikt kunnen worden: “1 app free”. Hierbij wordt slechts 1 applicatie in de omgeving gebruikt en zodra er extra applicaties worden geïnstalleerd wordt de omgeving betalend.

Overigens zijn er voor de community wel andere kosten. Zoals de hosting en het onderhoud.


Ja.

Odoo als product is veelzijdig en kan op vele manieren worden ingezet. Als ondersteuning van de processen kan dit dus als betrouwbaar worden gezien. Ook de hosting op Odoo’s SaaS en Odoo.sh zijn stabiel waardoor de software vrijwel altijd beschikbaar is – op enkele geplande uitzonderingen na zoals beschreven in hun Server Level Agreements. 

Platform as a service (paas) - een platform voor ontwikkelaars of consultants om op te werken. Tevens verzorgt het platform back-ups en staat het gemakkelijk onderhoud toe.

Omdat het platform door Odoo wordt ondersteund is er ook een directe koppeling met de appstore (apps.odoo.com) waardoor applicaties gemakkelijk te installeren zijn.

Odoo.sh wordt voornamelijk gebruikt als tussen oplossing als alternatief voor de standaard hosting (saas), waar customizaties en codes gelimiteerd zijn, en een eigen server of hosting wat kosten en meer werk met zich mee brengt.


De opensource versie van odoo. Deze is gratis beschikbaar en bevat een gedeelte van de functionaliteiten die in de Enterprise editie te vinden zijn. Zo zijn er bepaalde elementen zoals localisatie niet doorgevoerd in deze gratis versie.

Ook is de community versie niet ondersteund door Odoo. Bugs, migraties en upgrades worden niet doo Odoo uitgevoerd.

Er zijn 3 voornaamste verschillen: Functionaliteiten, Service, onderhoud.

Functionaliteiten: Odoo voert jaarlijks nieuwe functionaliteiten door en publiceerd deze voornamelijk in de Odoo Enterprise editie. Het verschil met de Community editie wordt jaarlijks groter waardoor er meer ontwikkeld moet worden.

Service: De Community editie is zelf ondersteunend. Odoo levert hier geen diensten aan. Ook Nalios richt zich enkel op de Enterprise editie vanwege de beschikbare functionaliteiten en groeimogelijkheden.

Odoo houd vast aan de Community editie vanwege de history en grote klanten basis. Er wordt ook veel geholpen aan de verbetering van het product een naamsbekendheid.

Op deze pagina kan je meer details tussen de versies vinden.


Een odoo partner zorgt ervoor dat het systeem zo goed mogelijk opgezet wordt voor de processen van de klant. Waar nodig kunnen er aanpassingen gemaakt worden via ontwikkeling echter is het beter dit te vermijden.
Er zijn verschillende categorieën Odoo-partners.
Ontdek hier hun kenmerken gewoon

Ook verzorgt een partner training, migraties, upgrades en uitbreiding van het systeem ter behoefte van de processen ondersteuning.

Nalios is een van deze partners, met ruim 100 klanten actief en productief!

Ja. 
Odoo is een Belgisch bedrijf. Gestart in Grand Rosiere, wallonie.

Sinds zijn bestaan is het bedrijf gegroeid naar een globaal acterende speler in de bedrijfssoftware met kantoren in alle continenten. Waar in de eerdere jaren vooral kantoren in Belgie bijkwamen (in Brussel en later Louvain la Neuve) en enkele grotere satelliet kantoren (Hong kong, San Fransisco en India) heeft het bedrijf nu ook kantoren in United Arab Emirates, Mexico, Buffalo (US), Kenya, Valencia, Berlijn, Indonesie, Luxemburg, Antwerpen en Australie. Het is te verwachten dat dit zich door de jaren heen nog verder zal uitbreiden.  

Het bedrijf achter Odoo bestaat sinds 4 juli 2004. Opgericht door Fabien Pinckars. In die tijd was de naam "tinyERP".

In 2008 veranderde het zijn naam opnieuw in OpenERP.

Een laatste naamsverandering vond plaats in 2014, toen de huidige paarse kleuren en naam "odoo" werden geïntroduceerd. Er zijn veel verschillende verhalen over waarom de naam "Odoo" is gekozen, dit is de reden die Odoo zelf geeft:

Er is voor Odoo gekozen na een analyze dat een hoog aantal "O" in de naam en zelfs een grafiek gemaakt om te laten zien dat het aantal "O" een relatie had met de gemiddelde bedrijfswaardering.

In dit artikel hier meer over uitgelegd.


Hoe duur is Odoo?  

De goedkoopste versie van Odoo Enterprise is gratis (1 app free). Om toegang tot het gehele product te krijgen betaal je maximaal 37.4 euro per persoon per maand. Het eerste jaar krijg je een korting waardoor je 29.90 per maand betaald.

Als je volledig met de standaard van Odoo werkt betaal je 24.9 en 19.90 met korting het eerste jaar.

Odoo.sh kost per maand vanaf 48.16, echter kan dit oplopen aangezien het op basis van gebruiks inhoud gaat.

Odoo is transparant met zijn prijzen, je kan alles terugvinden op deze pagina:

Licentie prijzen

Odoo.sh. hosting prijzen